Mar 18 • DC Academy

Didactisch Coachen evidence informed; waar theorie, praktijk en context elkaar vinden

Didactisch Coachen evidence informed; waar theorie, praktijk en context elkaar vinden

Evidence informed werken helpt om blijvend te ontwikkelen als school en als team en draagt bij aan de effectiviteit van ontwikkelingsinterventies. Door het combineren van wetenschappelijke kennis met praktijkkennis en de specifieke context van de school vergroot je als school de succeskans van je ontwikkelingsaanpak. Didactisch Coachen is een gedachtegoed dat heel goed past bij evidence informed werken en ondersteunt scholen bij een duurzame ontwikkeling en professionalisering.   Het gedachtegoed Didactisch Coachen is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, effectief vertaalt naar de praktijk en wordt vervolgens passend ingezet binnen de context van een school. “Daarmee ondersteunen we de opgave van een school om evidence informed te werken, maar vooral, daarmee ondersteunen we een duurzame ontwikkeling” vertelt een bevlogen Jan Vermeij (trainer Didactisch Coachen).

“Alle kinderen hebben mogelijkheden als ze maar herkend worden in de situatie waarin ze leven”
- Feuerstein -

De theorie

Het gedachtegoed Didactisch Coachen is gebaseerd op verschillende wetenschappelijke theorieën. Hierin worden het belang van hoge verwachtingen en het bevorderen van een feedbackcultuur, de fundamenten van Didactisch Coachen, voor een goed pedagogisch leerklimaat onderschreven.  Zo is er bij voorbeeld Het Pygmalion-effect[1], benoemd door de psychologen Robert Rosenthal en Lenore Jacobson. Zij stellen dat de verwachtingen die leraren hebben van hun studenten een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de prestaties van die studenten. In hun beroemde studie ontdekten ze dat studenten die door hun leraren als "beloftes" werden gezien, beter presteerden dan andere studenten, simpelweg omdat de leraren hogere verwachtingen van hen hadden, ze zich anders gedroegen en meer steun en positieve feedback gaven. Dit effect benadrukt het belang van hoge verwachtingen, omdat ze de motivatie en prestaties van studenten kunnen verbeteren. Lia Voerman en Frans Faber introduceerden de term micro verwachtingen en maakten in het artikel hierover nog eens concreet  hoe de theorie van hoge verwachtingen in de praktijk toepasbaar is; door het klein maken van de doelen en de verwachtingen, geen grote stip op de verre horizon maar in het hier en nu, dagelijks in de lessen.

 [1] R. Rosenthal & L. Jacobsen (1968) Pygmalion in the classroom

De praktijk

Hoe laat je hoge verwachtingen zien in de wijze waarop je les geeft? Hoe zorg je in je team voor een feedbackcultuur? Het boek en promotieonderzoek Didactisch Coachen[2] van Lia Voerman en Frans Faber geeft hier hele praktische en toepasbare handvaten voor en is een leidraad voor het professionaliseringstraject Didactisch Coachen. In dit traject wordt op verschillende wijze onder begeleiding van gecertificeerde en ervaren trainers gezamenlijk en individueel gewerkt en geoefend. Didactisch coachen geeft de tools om invulling te geven aan het lesgeven vanuit hoge verwachtingen en het ontwikkelen naar een feedback cultuur. Trainer Marieke Leinarts: “Dit komt eigenlijk al meteen bij de startbijeenkomst op een school aan bod, dat ons fundament gebaseerd is op de theorie en waarin we aanhaken op wat dat in de praktijk in een klaslokaal betekent. Ook op andere momenten in de training blijven we teruggrijpen op wat werkt vanuit de theorie en passen dat in de praktijk toe, bijvoorbeeld met de vorm waarin getraind wordt.” [2] A. Voerman & F. Faber (2016) Didactisch Coachen

Het leren van elkaar is een belangrijk element van de het professionaliseringstraject Didactisch Coachen. Met intervisie, feedback, het samen terugkijken en reflecteren op beeldopnames van de les, worden leraren gestimuleerd om te leren van elkaar en samen te ontwikkelen. Tegelijkertijd wordt er tijdens het traject veelvuldig een verband gelegd met de theoretisch wetenschappelijke onderbouwing van de aanpak.

Een ander belangrijk aspect van evidence informed werken is monitoring. Shyro van Nieuwenhuijsen, dataspecialist bij V&F Onderwijs Consult en onderzoeker aan de Hogeschool Rotterdam; “met onze feedbackverslagen waarin heel concreet wordt gemaakt wat er in een les gebeurt op het gebied van specifieke feedback, vragen en aanwijzingen, maken we alles heel  tastbaar. Dit geeft vaak heel veel inzicht en stimuleert de verdere ontwikkeling in het Didactisch Coachen.”   Gespreid leiderschap is het derde aspect dat essentieel is om de praktijk van Didactisch Coachen daadwerkelijk te laten werken. Het voorbeeld dat leidinggevenden geven in hun organisatie is essentieel om professionalisering in Didactisch Coachen te laten slagen. Tevens zijn ook andere cultuurdragers in de organisatie nodig.   We leiden interne trainers op om gefaseerd de rol van externe trainer over te nemen en zij hebben binnen de school de expertise in huis om de ontwikkeling vast te houden en verder te brengen. Zij kunnen nieuwe docenten opleiden en intervisies initiëren. Daarmee creëren we een duurzame verandering.

De context

Didactisch Coachen geeft invulling aan de stelling van Feuerstein[3; iedereen heeft de mogelijkheid om iets beter te doen. Alle kinderen hebben de mogelijkheden als ze maar herkend worden in de situatie waarin ze leven. Didactisch Coachen geeft een praktische invulling aan het daadwerkelijk lesgeven vanuit hoge verwachtingen en is toepasbaar in iedere onderwijscontext; Primair, Voortgezet Onderwijs MBO of HBO. Door in de dagelijkse lespraktijk de leerlingen te observeren, positieve feedback te geven en uit te dagen met denkvragen ben je in staat om hen te laten ontwikkelen. Of dit nu is om basisvaardigheden te verbeteren, zich sociaal te ontwikkelen, zelfvertrouwen te geven en ze te motiveren; Didactisch Coachen ondersteunt de gewenste ontwikkeling. [3] Prof. Reuven Feuerstein , Rand & Rynders, (1993)

Wetenschap, praktijk en context

Didactisch Coachen ondersteunt scholen in hun ontwikkelingsbehoefte op een manier die past bij evidence informed werken. Praktijk, wetenschap en context komen hier samen. Ook geïnspireerd en wil je meer weten? 


Klik hier en stuur ons een e-mail en we nemen snel contact op!