Jun 26 • DC Academy

Wat weet je wél al?

“Wat weet je wél al?” Hoe één vraag het denken van leerlingen verandert

Op een woensdagochtend vertelt Charlotte Derckx, leerkracht van groep 8 op basisschool De Diamant, met aanstekelijk enthousiasme wat Didactisch Coachen haar heeft gebracht:

Het begon met één klein voornemen, geïnspireerd tijdens de eerste video-intervisie: bij iedere hulpvraag van een leerling steeds dezelfde vraag stellen – consequent, vriendelijk, verwachtingsvol: “Wat weet je wél al?”

Dat klinkt eenvoudig, en dat is het ook. Maar het effect is diepgaand. Wat Charlotte deed, sluit naadloos aan bij wat gedragswetenschapper Ben Tiggelaar beschrijft als de sleutel tot duurzame verandering: begin met kleine, concrete stappen. Niet je hele onderwijs op de schop, geen ingewikkelde plannen, gewoon beginnen. In Charlotte’s geval: met één vraag.

Glazige blikken en vasthoudendheid

In het begin kreeg Charlotte vooral glazige blikken. Leerlingen reageerden met: “Niets.” Toch hield ze vol. “Je weet altijd wel íéts,” zei ze, elke keer opnieuw. En langzaam veranderde er iets. Leerlingen begonnen te redeneren, te reflecteren. Ze gingen zelf onderzoeken wat ze al wél wisten voordat ze om hulp vroegen. Na een paar weken kwam een leerling naar haar toe: “Ik weet niet hoe ik verder moet. Ik heb al nagedacht over wat ik wél al weet. Ik weet dat ik goed moet lezen, dat heb ik gedaan. Ik weet dat ik een verhoudingstabel moet maken en het begin snap ik. Maar hier loop ik vast. Kan jij me helpen met de volgende stap?” Een prachtig voorbeeld van een leerling die leert om zelf te denken, te structureren en gericht hulp te vragen. Een leerling die groeit in eigenaarschap.

Nieuwe patronen, nieuwe mindset

De vraag werkte niet alleen op het moment zelf. Bij de adviesgesprekken voor het voortgezet onderwijs vroeg Charlotte wat de leerlingen dit jaar het meest geleerd hadden. Eén leerling zei: “Dat ik niet bang hoef te worden als ik iets niet snap. Want ik weet altijd wel íéts. En als ik dat weet, kom ik al een heel stuk verder.” Ook ouders merkten de verandering. De moeder van dit kind vertelde dat haar dochter veel zelfverzekerder is geworden dan een half jaar geleden. Wat hier gebeurt, is wat Tiggelaar benoemt als ‘voorbeeldgedrag’: Charlotte modelt een onderzoekende houding. Ze draagt deze manier van denken over aan haar leerlingen. En die nemen het over. Niet alleen in gesprekken met haar, maar ook met elkaar. Tijdens een coöperatieve werkvorm verzucht een leerling: “Oh nee, dit soort sommen kan ik echt niet.” Waarop haar maatje zegt: “Kom op, je weet altijd wel íéts.” En samen komen ze eruit.

Minder hulpvragen, meer focus

Charlotte heeft de gewoonte om na oefentoetsen kaartjes uit te delen waarop leerlingen kunnen aangeven waar ze nog instructie bij willen. Eerst kreeg ze ervan bijna iedereen één terug. Nu zijn het er nog maar een paar en die zijn kraakhelder: “Ik snap alles, behalve hoe ik de eenheden moet omrekenen bij verhoudingen.” Wat we hier zien, is een cultuurverschuiving. Leerlingen voelen zich capabel. Ze denken na over hun leerproces. Ze nemen verantwoordelijkheid. En Charlotte, als ‘changemaster’ in haar klas, begeleidt dit proces niet met grote gebaren, maar met aandacht, vasthoudendheid en vertrouwen. Ze maakt de verandering mogelijk door beschikbaar te zijn, te spiegelen, te vieren én te structureren.

Samen leren, samen groeien

Bij de slotbijeenkomst van het traject vatte Charlotte het zelf prachtig samen: “Niet alleen ik heb betere vragen leren stellen, maar ik merk dat, door mijn vragen, de leerlingen zelf óók betere vragen zijn gaan stellen. Specifieker, meer gericht op wat ze precies nodig hebben, en vanuit het interne onderzoek wat ze wél al weten.” Wat begon als een eenvoudig voornemen, werd een diepgaande verandering. Een verandering die laat zien wat er gebeurt als je werkt vanuit hoge verwachtingen, betekenisvolle interactie, en het geloof dat ieder kind kan leren denken als jij als leerkracht durft te vertragen, te vragen en te vertrouwen.

Wil jij ook ervaren wat Didactisch Coachen in jouw klas kan betekenen?

Neem contact met ons op en ontdek hoe je met één vraag en veel vertrouwen een cultuur van leren, denken en eigenaarschap ontwikkelt.

En als jij jouw ervaringen met Didactisch Coachen ook wil delen, laat het ons dan weten via info@didactischcoachen.nl