Didactisch Coachen Scholingstraject

Op weg naar een feedbackcultuur

Leerjaar 1

Welkom bij het Didactisch Coachen traject, waarin jij samen met 20 collega’s je vaardigheden ontwikkelt op het gebied van Didactisch Coachen. Gedurende dit driejarige programma werken we samen aan het versterken van zowel jouw persoonlijke coachvaardigheden als de integratie van Didactisch Coachen binnen de school als geheel.

Het traject richt zich op het aanleren van de juiste attitude en vaardigheden, met als doel Didactisch Coachen te verankeren in de dagelijkse praktijk en cultuur van de school. We bouwen hierbij voort op de lopende ontwikkelingen en sluiten aan bij de missie en visie van de school, zodat we gezamenlijk bijdragen aan de groei van zowel leerlingen als docenten.

01

Startbijeenkomst

We starten met een interactieve bijeenkomst waarin je de basis van Didactisch Coachen ontdekt. Je leert waarom feedback zo krachtig is voor leren en krijgt praktische tools om direct mee aan de slag te gaan. Na afloop weet je precies wat Didactisch Coachen inhoudt en hoe je effectieve feedback geeft.

02

Feedbackgesprek

Voor de start van het traject Didactisch Coachen krijg je een ‘filmische nulmeting’. Een beeldcoach filmt 20 minuten van je les, met focus op je interactie met leerlingen. Van 10 minuten wordt een analyse gemaakt, die je ontvangt in een rapport. In een één-op-één gesprek bespreek je je sterke punten, kwaliteiten en groeikansen. Samen formuleer je een leerdoel waarmee je direct in de klas aan de slag kunt.

03

Eerste Video-intervisie 

Tijdens de eerste video-intervisie werk je met beelden uit je nulmeting. In groepen van 5-6 collega’s breng je twee fragmenten in en ontvang je gerichte, data-gestuurde feedback. Je oefent ook met feedback geven en vragen te stellen aan elkaar en dat draagt bij aan verbinding tussen collega’s. Deze sessie helpt je concrete inzichten te krijgen die leiden tot gedragsverandering. Na afloop stel je nieuwe leerdoelen op, waarmee je direct verder kunt in je lespraktijk.

04

Tweede trainingsbijeenkomst

In de tweede bijeenkomst draait het om denkstimulerende vragen: hoe activeer je de hele klas en zet je leerlingen écht aan het denken? Je ontdekt wat goede, denkstimulerende vragen zijn en hoe ze helpen bij effectievere feedback. Met praktische oefeningen leer je dit meteen toepassen, zodat je in elke les succeservaringen creëert voor alle leerlingen.

05

Coaching on the job

Coaching on the job is een krachtige en leerzame ervaring! Met een concreet leerdoel in gedachten filmt de trainer hoe jij Didactisch Coachen toepast in de klas. Tijdens het proces krijg je directe feedback en toont de trainer, samen met jouw leerlingen, hoe jij je gewenste groei kunt bereiken. Dit gebeurt door het voordoen en nadoen van didactische interventies, zodat je het effect van deze interventies op het leren van je leerlingen direct kunt ervaren. Deze hands-on aanpak geeft je inzicht in de impact van jouw interventies. Je ontvangt de beelden om terug te kijken, te reflecteren en verder te groeien.  

06

Tweede video-intervisie

In de tweede video-intervisie werk je met fragmenten uit de coaching on the job. Met een leervraag als uitgangspunt bespreek je je voortgang en geef je elkaar positieve feedback, je stelt elkaar denkstimulerende vragen, wat bijdraagt aan de verbinding tussen jullie onderling. Je ontdekt wat goed werkt, welke progressie je tot nu toe hebt gemaakt, welke interventies effectief zijn, en waar je nog verder in wilt groeien. Deze video intervisie helpt je je volgende stap scherp te krijgen en doelgericht verder te ontwikkelen in Didactisch Coachen.

07

Slotbijeenkomst

In de slotbijeenkomst reflecteren we op ons leerproces: wat hebben we geleerd, waar zaten de successen, en hoe kwamen we uit de leerkuil? Docenten delen hun ervaringen in korte presentaties en geven elkaar feedback in kleine groepjes. Het is een moment om van elkaar te leren, onze gezamenlijke groei te vieren en trots te zijn op de stappen die we hebben gezet. In het presenteren wordt ook gekeken naar het volgende schooljaar en de leerpunten/voornemens die je daarvoor hebt, zodat je na de zomer direct weer aan de slag kan met oefenen. We sluiten feestelijk af met waardering en een positieve blik op onze prestaties!

Leerjaar 2: Verdieping en groei

Aan het einde van leerjaar 1 bepalen we samen de focus voor leerjaar 2: wat heeft de school nodig, welke kennis is er al en hoe sluiten we daarop aan? Hierbij zorgen we ervoor dat het programma aansluit bij de lopende ontwikkelingen op de school, de missie en visie, en we werken actief aan het versterken van een feedbackcultuur binnen de school. Zo stellen we een programma op maat samen en gaan we in het tweede jaar Didactisch Coachen de diepte in.

01

Interactieve bijeenkomsten

In interactieve bijeenkomsten werk je aan thema’s zoals coöperatieve werkvormen, leer- en motivatiestrategieën en metacognitieve vaardigheden. ‘Leren door te doen’ blijft de basis: je oefent in de klas, maakt opnames en bespreekt deze in (minimaal twee) video-intervisies.

02

Feedbackgesprek

Aan het eind van het jaar krijg je inzicht in je voortgang via een voortgangsverslag. Iedere deelnemer wordt individueel gefilmd en gecoacht door een eigen Beeld- en Didactisch Coach. De filmische voortgangsmeting aan het einde van het tweede jaar vergelijkt je coachvaardigheden met de nulmeting, zodat je duidelijk kunt zien hoe je je hebt ontwikkeld. Dit gebeurt met een wetenschappelijk verantwoorde interventie- en sequentieanalyse. De resultaten worden vergeleken met de nulmeting, waardoor iedere deelnemer kan zien hoe hij/zij zich ontwikkeld heeft op dit terrein.

03

Certificering vieren!

We sluiten het tweede jaar af met een feestelijke bijeenkomst samen met de deelnemers van leerjaar 1, waarin de tweedejaars hun certificaat ontvangen en we gezamenlijk de behaalde vooruitgang vieren!

Leerjaar 3: Zelfverzekerd en zelfstandig

In het derde jaar nemen de interne trainers, inmiddels gecertificeerde beeldcoaches, een actievere rol. Zij begeleiden de video-intervisies en verdiepen hun kennis en vaardigheden via een train-de-trainertraject. Tijdens de coaching on the job en gezamenlijke bijeenkomsten kijken ze de kunst af en kunnen ze, waar passend, al samen met de trainer Didactisch Coachen meedoen.

Door een meeloop- en kunstafkijkprogramma worden de interne trainers klaargestoomd om het volledige traject zelfstandig te begeleiden. Zo behoudt de school de expertise in huis en kan Didactisch Coachen duurzaam verder ontwikkelen. We kijken samen naar de groei die er al is op de school op het vlak van het creëren van een feedbackcultuur.

We evalueren wat er goed gaat en waar nog verdere stappen nodig zijn. In overleg met de stuurgroep en het MT bepalen we welke acties noodzakelijk zijn voor het versterken en duurzaam implementeren van de feedbackcultuur. Het doel is om Didactisch Coachen als een blijvend onderdeel van de schoolcultuur te verankeren, zodat de school in staat is om deze ontwikkeling op eigen kracht voort te zetten.

Write your awesome label here.

De stuurgroep

De stuurgroep is een klein, gemotiveerd team van leraren en beeldcoaches onder leiding van de schoolleider, dat zorgt voor de succesvolle implementatie en borging van Didactisch Coachen binnen de school. Het team speelt een sleutelrol in het begeleiden van de verandering en het versterken van de schoolcultuur.

Taken van de stuurgroep

  • Formuleren en uitdragen van de missie en doelen van Didactisch Coachen.

  • Uitvoeren van nulmetingen en voortgangsmetingen.

  • Voorbereiden en uitvoeren van teambijeenkomsten samen met de externe trainer.

  • Coachen van collega’s, uitvoeren van klassenbezoeken en nagesprekken.


  • Zorgen voor de zichtbaarheid van Didactisch Coachen binnen de school.

  • Stimuleren van leerkrachten en fungeren als vraagbaak.


  • Organiseren van activiteiten om ouders te betrekken.

  • Bewaken van gemaakte afspraken en ondersteunen van de dagelijkse toepassing in de klas.

Bezetting van de stuurgroep

de stuurgroep wordt geleid door de schoolleider en bestaat uit een representatieve groep leraren. Idealiter is er een vertegenwoordiging van elke schoolbouw, de intern begeleider, en de beeldcoach. Het belangrijkste is dat de leden affiniteit hebben met Didactisch Coachen en bereid zijn de motor van de verandering te zijn.

Tijd en planning

de stuurgroep komt minimaal vier keer per schooljaar bijeen, met een tijdsinvestering van 10-15 uur. De bijeenkomsten worden opgenomen in een jaarplanning die ook de teambijeenkomsten bevat.

Na de invoering

Na de implementatiefase blijft de stuurgroep actief, met verantwoordelijkheden zoals het maken van de jaarplanning, evaluatie, inwerken van nieuwe collega’s, en het bewaken van de zichtbaarheid van Didactisch Coachen.

Aanbevelingen voor borging

  • Betrokkenheid van het management.
  • Gezamenlijke start en regelmatig stuurgroepoverleg.
  • Zichtbaarheid van Didactisch Coachen binnen de school.
  • Regelmatige klassenbezoeken en voortgangsmetingen.
  • Structurele betrokkenheid van leerlingen en ouders.
  • Integratie in het personeelsbeleid en de missie van de school.