Didactisch Coachen
Voorbeelden
Veel plezier en succes!
Tweetal om & om
De werkvorm Tweetal om & om is een tool om bijvoorbeeld een periode van luisteren positief te houden zodat je positieve feedback op de (luister-)modus kunt geven.
Antwoord per team
Antwoord per team geeft deelnemers die niet direct ‘on demand’ het goede antwoord weten, de gelegenheid om aan te haken en vanuit context en sociaal contact het leren te activeren.
Onder vier ogen
Met behulp van de werkvorm Onder vier ogen breng je even een andere
dynamiek in de groep terwijl je gemakkelijk overzicht kunt behouden.
Deelnemers krijgen vaak goede energie van even samen hardop uitwisselen, men gaat hierdoor verbinding ervaren.
Sta & vertel
Met behulp van de werkvorm Sta & vertel zorg je ervoor dat iedereen in de groep iets kan delen. Zij kunnen inbreng hebben. Het helpt jouw modus als docent ook omdat je snel iets terugkrijgt van de groep waardoor jij je gevolgd kunt voelen of te horen krijgt hoe zij de les ervaren (hebben).
Vanuit de gedachte dat je past weet wat je denkt als je het opschrijft
of uitspreekt, is dit een ideale werkvorm om een inhoudelijk gesprek in kleine
groepen te voeren.
De werkwijze met praatkaarten en de duidelijke beurtverdeling zorgt ervoor dat ieder aan bod komt. Dat maakt dat ieder zich gehoord kan voelen en ieders zienswijze ingebracht wordt.
Met deze werkvorm stimuleer je de oefening in luisteren met oprechte
aandacht en doorvragen. Van ieder wordt een actieve deelname verwacht en ieder
heeft op die manier ook inbreng en kan zich gehoord voelen. Vaak inzetten van
deze werkvorm, met collega’s en met leerlingen, maakt dat aandachtig luisteren
en doorvragen tot routine gemaakt kan worden.
Met behulp van deze werkvorm ervaar je dat met deze beurtverdeling iedereen aan bod komt, er voldoende gras voor ieders voeten blijft en je je gehoord kunt voelen. Hoe vaker deze werkvorm wordt ingezet hoe vanzelfsprekender het wordt om onderling beurten te verdelen en naar ieder te luisteren.
Met behulp van de werkvorm Loop-praat-denk-luister zorg je ervoor dat iedereen in de groep elkaar kan ontmoeten. Als je deze werkvorm regelmatig inzet leert de groep elkaar steeds beter kennen en dat schept onderling vertrouwen.
Dat helpt je vervolgens om te besluiten wat er nog verder nodig is in je leerstofaanbod en didactische aanpak. Een tool om formatief te kunnen evalueren.